یک افزودنی بسیار رایج، E415، که به عنوان غلیظ کننده عمل می کند، می تواند توسط باکتری های خاصی در میکروبیوتای ما هضم شود. در حال حاضر پیامدهای سلامتی هنوز ناشناخته است.
[در ویدیو] میکروبیوتای روده، متحدی ارزشمند برای سلامتی ما در بدن، میکروبیوتای مختلفی وجود دارد: پوست، دهان، واژن… اما مهمترین آنها میکروبیوتای روده است. دانشمندان مدتهاست از پتانسیل آن مطلع بودهاند، اما توسعه تکنیکهای جدید این امکان را فراهم میآورد که تحقیقات عمیقتر را برای توصیف ماهیت برهمکنشهای میکروارگانیسمهای میزبان و میکروبیوتا، تعاملات میکروارگانیسمها بین آنها و تأثیر آنها بر سلامتی انجام دهند.
صمغ زانتان یا E415 یک افزودنی است که در بسیاری از غذاهای صنعتی وجود دارد که در آن به عنوان غلیظ کننده عمل می کند. این یک زنجیره بلند و شاخه ای است که از چهار قند تشکیل شده است: گلوکز، مانوز ، اسید گلوکورونیک و اسید پیروویک . برای سلامتی غیر خطرناک در نظر گرفته می شود زیرا توسط بدن انسان متابولیزه نمی شود. با این حال، مطالعه اخیر منتشر شده در Nature Microbiology نشان میدهد که صمغ زانتان نه بر سلولهای ما، بلکه روی باکتریهای میکروبیوتای روده ما تأثیر دارد. این افزودنی تنها حدود پنجاه سال است که در رژیم به اصطلاح غربی – که غذاهای فوق فرآوری شده جایگاه مهمی دارند – وجود دارد. یک چشم بر هم زدن از نظر تکامل، با این حال باکتری های روده آنزیم هایی را ایجاد کرده اند که قادر به تجزیه صمغ زانتان و هضم آن هستند.
مواد افزودنی غذایی در غذاهای ناسالم وجود دارد. © artusfoto، Adobe Stock
یکی از باکتری های مورد بحث متعلق به خانواده Ruminococcaceae است. فعالیت "گزانتانوفاژ" آن توسط دو محقق از دانشگاه میشیگان در ایالات متحده در طی یک سری آزمایشهایی که بر روی نمونههای انسانی، موشهای آزمایشگاهی و سپس آنالیزهای بیوانفورماتیکی انجام شد، آشکار شد. " باکتری که می تواند صمغ زانتان را هضم کند از میکروبیوت روده تعداد بسیار زیادی از مردم در کشورهای صنعتی جدا شده است ." Sabina Leanti La Rosa، یکی از محققانی که در این پروژه شرکت کرده است، توضیح می دهد.
یک باکتری دوم به نام Bacteroides intestinalis که قادر به هضم افزودنی بود از یک نمونه جدا شد. پس از اینکه اولین باکتری به کل مولکول حمله کرد، این ماده میتوانست بقایای صمغ زانتان را هضم کند. آیا این بر سلامت ما تأثیر می گذارد؟ هنوز برای گفتن خیلی زود به نظر می رسد. به گفته سابینا لنتی لا روزا: « بر اساس این مطالعه، نمیتوان نتیجه گرفت که آیا و چگونه صمغ زانتان بر سلامت ما تأثیر میگذارد. اما میتوان گفت که این افزودنی بر میکروبیوتای روده افرادی که آن را از طریق غذا میخورند، تأثیر میگذارد. »
آدامس زانتان که مدتها مورد تایید قرار گرفته بود، توسط سازمان ایمنی غذای اروپا ( EFSA ) در سال 2017 مورد ارزیابی مجدد قرار گرفت . قبلاً در آن زمان ذکر شده بود که این ماده افزودنی " می تواند در طی عبور از روده بزرگ توسط عمل میکروبیوتای روده تا حدی تخمیر شود ". مطالعه انجام شده در دانشگاه میشیگان این موضوع را تایید می کند. E415 اولین افزودنی نیست که مشکوک به تغییر فلور روده است . E171 و E466 ممکن است در مسائل التهابی روده نقش داشته باشند.
!
از ثبت نام شما سپاسگزاریم.
خوشحالم که شما را در جمع خوانندگان ما دارم!
میکروبیوتا: این افزودنی غذایی با بیماری های التهابی روده مرتبط است
